Odds – vad är odds och hur funkar det?

Då man bekantar sig med bettingspel är den första termen man stöter på garanterat odds. För att enkelt förklara begreppet odds kan man säga att det är synonymt med sannolikhet. När det är fråga om betting syftar odds med andra ord på hur stor sannolikheten är för att en specifik händelse skall inträffa. Exempelvis kan det handla om hur stor sannolikheten är för att ett lag skall vinna en ishockeymatch eller att en viss artist vinner Melodifestivalen. Att spela med odds är ett ypperligt alternativ för de som är sportintresserade och vill sätta en guldkant på tillvaron då matcherna genast blir mer spännande eftersom man kan tjäna en hacka.800px-TrianguloPascal.svg

I Sverige är den vanligaste formen av odds utsatta i decimalform. Denna typ av odds är relativt enkelt att förstå sig på och man kan snabbt räkna ut hur mycket pengar man kan vinna. Ett exempel på odds i decimalform är att en vinst för hemmalaget i fotbollsmatchen ger 1,60 i odds. Om spelaren väljer att sätta en insats på 100 kronor kan denne vinna 160 kronor baserat på uträkningen 1,60 x 100 kr. Skulle spelaren däremot satsa 500 kronor skulle en vinst generera i 800 kronor. Oddset multipliceras med andra ord alltid med den insats man väljer att satsa.

Den amerikanska formen av odds skiljer sig däremot från den decimalform som används på svenska spelsajter. I amerikanska odds står det antingen ett minus eller ett plus framför oddset. Står det ett minus framför oddset visar det hur mycket man måste satsa för att kunna vinna 100 kronor. Är det däremot ett + framför oddset hänvisar det till hur mycket man kan vinna då man satsar 100 kronor. Enligt denna princip måste man alltså vid oddset -200 satsa 200 kronor för att kunna vinna 100 kronor. Om oddset är +200 får du 300 kronor tillbaka eftersom du vinner 200 kronor och får tillbaka insatsen på 100 kronor.